Om Gake Ryu

Gake Ryu grundades 1994 av Johan Pettersson och består idag av sex stycken klubbar (dojos) från Skellefteå i norr till Furulund i söder. Samtliga klubbar tränar efter det jujutsusystem som Johan Pettersson utvecklat och leder, Gake Ryu Jujutsu.

Gake Ryu är en ideell organisation som inte tror på att ta ut höga avgifter. Vi anser att Jujutsu är för alla och försöker därför hålla nere kostnaderna och samtidigt erbjuda ett effektiv självförsvar under budomässiga former.

Vi har rötter i traditionell japansk stridskonst och värderar dess historia. Vår Jujutsu är dock anpassad efter moderna förhållanden och svensk lagstiftning.

Klubbar
Furulund

Furulunds Jujutsuklubb grundades under hösten 2011 av Johan Sjöholm och Johan Pettersson. Vi erbjuder en varierad jujutsuträning för barn och vuxna.

Gå till Furulunds klubbsida

Knislinge

I Knislinge kan du träna Gake Ryu Jujutsu på Knislinge Budoklubb.

Besök Knislinge budoklubbs hemsida

Laholm

Laholms jujutsuklubb grundades under julen 1999 av Johan Pettersson och Jörgen Johansson. Vi erbjuder varierad jujutsuträning med fokus på självförsvar, motion och kamratskap.

Gå till Laholms klubbsida

Markaryd

Markarydsdojon startades under hösten 1994 i Hagaskolans gymnastiksal. Sommaren 2006 fick vi en egen träningslokal på Västergatan 22 där vi erbjuder jujutsuträning.

Gå till Markaryds klubbsida

Skellefteå

I Skellefteå kan du träna Gake Ryu Jujutsu på Guldstadens jujutsuklubb. Träningen leds av Renshi Nicklas Marcusson 5 dan.

För mer information besök Guldstadens jujutsuklubbs hemsida

Solna

I Solna Jujutsuklubb kan du träna Gake Ryu Jujutsu där träningen leds av Shihan Johan Grankvist 6 dan.

För mer information besök Solna Jujutsus hemsida

Verksamhet
Jujutsu

Vår huvudsakliga verksamhet består av jujutsuträning för barn, ungdomar och vuxna. Vår jujutsustil, Gake Ryu Jujutsu, är inriktad på självförsvar och följer svensk lagstiftning.

Läs mer om Jujutsu

Budo

Vi anordnar enstaka träningstillfällen där vi tränar andra budoformer. Några exempel är Iaido, Bujutsu och Taihojutsu.

Gå till Budo

Läger

Vi anordnar årligen flera läger i Jujutsu och Bujutsu i egen regi. Vi hjälper också till att samordna resor till andra organisationers läger, både nationella och internationella.

Öppna vår tränings- och lägerkalender

Läs mer om Spring camp 2019

Namnet Gake Ryu

Gake är ett gammalt japanskt ord som betyder Klippa och syftar på Johan Petterssons födelse- och hemort Klippan. Namnet Gake gavs till Johan av hans mentor och sensei, budopionjären Robert von Sandor. Gake uttalas [Gacke].

Dessutom är Petter (i Pettersson) en engelsk form av det latinska namnet Petrus som härstammar från det grekiska namnet Petros. Petros är en översättning av det arameiska namnet Kepa eller Kepha som betyder ‘klippa’ (latinsk form Kefas).

Vår värdegrund
  • Vi tror på allas lika värde.
  • Att träna jujutsu ska vara glädjefullt, lärorikt och anpassat utifrån varje utövares egna förutsättningar.
  • Vårt mål är att bedriva träning som elever och instruktörer längtar till.
  • Vi arbetar för jujutsuns och budons fortsatta utveckling i Sverige.

Upphovsman till Gake Ryu är Johan Pettersson som började träna jujutsu för Clas Bjurestig (renshi 6 dan) i Klippans Jujitsuklubb. Där tränade han fram till 1992. 1990 graderades Johan till 1 dan i Go Shin Ryu Jujitsu av Kei Yamaue (soke 10 dan) och Clas Bjurestig. 1992 började Johan träna för Jan-Erik Karlsson (kyoshi 8 dan) och graderades 2001 till 5 dan i Hoku Shin Ko Ryu Jujutsu och utnämndes till renshi 1998.

Under slutet av 1992 och hela 1993 var Johan med och startade upp en jujitsuklubb under Jan-Erik Karlsson i Ljungbyhed. 1993 började Johan även träna Shogun Jujitsu för Benny Dahlqvist (shihan 6 dan) och graderades 1997 till 3 dan i Shogunsystemet.